Haber

Kızılay Başkanı Kerem Kınık’a Çadır Satışları Hakkında Sorulan Soru: “Bırakırsam Ortalık Kaotik Bir Durum Olacak”

Kızılay Lideri Kerem Kınık, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kurulan Deprem Araştırma Komisyonu’nda kurumun çalışmaları hakkında sunum yaptı. Heyetteki milletvekilleri, Kınık’a çadır satışını ve istifasını sordu. Kınık, komisyonda milletvekillerinin zorlu sorularını yanıtladı.

Kınık, Kızılay’ın depremdeki faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

TBMM Deprem Araştırma Komisyonu bugün; Kızılay Lideri Kerem Kınık’ı dinledi. Kınık, komite üyelerine yaptığı sunumda; “Daha dirençli toplumlar ve şehirler inşa etmek ümidiyle arzımıza gidiyoruz” sözleriyle başladı. Kınık, komite üyelerine beş dakikalık video izlettirdi. Kınık yaptığı konuşmada Kızılay tarihinden kesitler aktardı; Kurumun 6 milyon bağışçısı olduğunu ve kurumda 22 çalışanın beyin sarsıntısı sonucu hayatını kaybettiğini söyledi.

Kınık, deprem bölgesine gönderdikleri çadırlar hakkında da bilgi verdi. Kınık dedi ki:

“Barınak hizmetlerinden AFAD sorumlu, üste AFAD’dan biz sorumluyuz. Yaklaşık 50 bin adet kendi stoğumuzda bulunan çadırlarla birlikte Erbil, Romanya, Bulgaristan gibi stoklarımızda bulunan tüm çadırlarımızla hareket paydaşlarımızla birlikte 93 bin 551 çadırı bölgeye seferber ettik. Bu arada 6 Şubat’tan bu yana fabrikalarımızda sadece AFAD’a çadır üretimi yapılıyor ve düne kadar 36 bin 720 çadır üreterek 130 bin 271 çadır, 474 bin 249 battaniye, 51 bin ısıtıcı ve yaklaşık 10 bin yatağı sahaya sevk ettik.”

“GÜNLÜK 1200 Çadır Üretiliyor”

Çadır fabrikamız günlük 1200 adet afet çadırı üretim kapasitesi ile faaliyetlerine devam etmektedir. Son 2 yılda 51.480 çadırı AFAD’a teslim ettik. Malatya’da faaliyet gösteren ve depremden 3 ay önce Cumhurbaşkanımız tarafından resmi açılışı yapılan Kızılay Sistem İnşaat Konteyner Fabrikamızda günlük 50 konteyner üretimi ile 800 konteyneri depremzedelerimizin beğenisine sunduk.”

Kınık, bunun yaklaşık 6 milyar lirasını ve Kızılay’a yapılan 5 milyar liralık nakit bağışı da kullandıklarını söyledi.

“TÜRKİYE TEK YÜREK KAMPANYASINDA TOPLANAN 919 MİLYON LİRADAN 565 MİLYON LİRA HESAPLARIMIZA AKTARILDI”

Kınık, Kızılay’ın ‘Yaraları Birlikte Saralım’ kampanyasına 3 milyar 194 milyon 995 bin TL, AFAD ile başlattığı Türkiye Tek Yürek kampanyasına ise 919 milyon 482 bin TL bağış toplandığını bildirdi. Kınık, “Türkiye Tek Yürek kampanyasında bize taahhüt edilen 919 milyon liranın 565 milyon lirasını aldık.”

“Kızılay Önderi olarak nasıl ‘bilmiyorum’ diyebilirsiniz. Halkı nasıl yanıltabilirsiniz?

Kınık’ın sunumunun ardından heyet üyeleri de söz alarak görüşlerini bildirdi.

CHP İstanbul Milletvekili Gökhan Zeybek, Kızılay’ın AHBAP’a sattığı çadırları hatırlatarak, şunları söyledi:

“Kızılay Önderi olarak nasıl ‘bilmiyorum’ diyebilirsiniz. Kamuoyunu nasıl yanıltıyorsunuz? Aldığın bir kararın arkasında nasıl durmazsın? Yani tanık olmayacağını mı düşündün? O kargaşada Hatay’a senden çok daha önce gittiğimizi bilmiyor musun?

“Milletvekillerinin 2-3 katı maaşla çalışacak durumdasınız”

CHP İstanbul Milletvekili Gökhan Zeybek ‘Şu kadar çadır üretiyorlar diyorsunuz. Aldığımız bilgilere göre çadır üretimini taşerona vermişsiniz. Kızılay zamanla bir holdinge dönüşerek ticari bir şirkete dönüştü. Kamuoyuna da yansıdığı üzere burada çalışan milletvekillerinin 2-3 katı maaşla çalışıyor durumdasınız.”

“Neden istifa etmiyorsun?”

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, Kınık’a, “Neden istifa etmiyorsunuz, çadır satmak, kan gıda maddesi satmak nedir?” diye sordu. Şevkin, “50 binden fazla vatandaşımızın hayatını kaybettiği böyle bir ortamda sınıfta kalan Kızılay başkanı olarak siz de milletvekili adayı olacaksınız. Milletin karşısına hangi başarılarınız için çıktınız?” dedi.

“Ekonomik müessese ahbap isteyince satışı yaptı, benden isteseler bunu yapmazdım”

Kınık, çadır satışıyla ilgili şunları söyledi:

‘Ben ve genel müdürüm olaydan haberimiz yoktu. Bilseydik vermezdik çünkü dünyanın birçok yerinde çadır arıyorduk o çadırları o bölgeye kendi lojistiğimizle götürürdük. Söz konusu 2 bin 50 çadır Uluslararası Göç Ajansı için üretildi. Onlara gidecekti ama deprem olunca ahbap isteyince iktisat kurumu satışı yaptı benden isteseler yapmazdım.

Kızılay deposunda bulunan çadırı alıp vatandaşlara sattığı için kamuoyunda haklı itiraz sunulduğu için kamuoyunda itirazlar gündeme getirilerek çarpıtıldı. Vatandaşın bağışıyla kurulan çadır kalmadı, nefret objesi haline getirildik.

Kınık, milletvekillerinin istifa sorularını, “İstifa edersek gönüllülerin yönetimi kaotik bir duruma döner” yanıtını verdi.

“Bizi çocuk mu sanıyorsun?”

HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, 50 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği yerde vatandaşların yaralarının hala sarılmadığını bildirdi. İpekyüz’den Kınık’a; “Komisyonumuzun deprem anında soracağı soru şu olmalı. 50 binden fazla ölüm var, donmuş ölümler var, 2 milyondan fazla terk edilmiş insan var. Kim istifa etti? Kızılay bu kadar tartışmalı bir kurumken istifa eden oldu mu? soruyu yöneltti. Kızılay’ın konteyner üretim firmasının günlük üretimine dikkat çeken İpekyüz, “Burada ne diyorsunuz? Günlük 50 adet üretilmektedir. Kaç tane üretti? 769. 12 gün çalıştı. 3 ay önce başladık diyor. Bunu bize dağıttınız günlük üretimi 50 olan ve 3 ay önce üretime başlayan bir yer depremin 50. gününe geldik şimdi 769 tane ürettik diyorsunuz. Sence biz çocuk muyuz?” dedi.

AK Parti Milletvekillerinden Kınık’a teşekkürler

AK Parti Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak, beyin sarsıntısı sonrası için “O an sadece Kızılay’ın yemek verebildiğine şahidim” dedi. Bakbak, “Düdüklü çorba yapın ve evine girebilenlere bardaklarla dağıtın. İşyerinde tüp vardı ve iş insanlarımızdan dağıtıldı. Kurum olarak gerçekten Kızılay olduğunu belirtmek istedim.”

AK Parti Osmaniye Milletvekili Mücahit Durmuş, “Kızılay’ın hataları, hataları olabilir ama kurumun yıpratılmaması gerektiğini düşünüyorum. Ben Osmaniye Milletvekiliyim. Osmaniye’de deprem bölgesindeydim. Herkes seferber oldu. Burada eksiklikler olabilir ama kurumların yıpratılmaması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

KINIK’E TEŞEKKÜRLER

Durmuş, Kınık’a, “Kızılay kurumsallaştı, merkez ve ilçelerde yardıma muhtaç bir vatandaşımız var, ulaşmaya çalışıyor. Bu kurumların kurumsallaşması bir dezavantaj değildir. Vatandaşlarımızı korumak açısından görevini çok iyi yaptığını düşünüyorum” diye teşekkür etti.

“DEĞERLENDİRİLMESİ GEREKİYOR DÜŞÜNÜYORUM”

Komisyon Başkanı Veysel Eroğlu, “Her kurumda yöneticilerin hataları, eksiklikleri olabilir. Onları eleştirmek olabilir. Normal karşılanmalı… Şahsen şirketler hakkında çok düşündüm. Kızılay devletten pay almadığı için yardımla işini yürütmeye çalışıyor, ticari faaliyetlerle gelirini artırsa olmaz diye düşündüm. Bu bana da çok garip gelmiyor. Oradan elde edilen gelire yardım ediyorsa önü açılabilir. Bu nedenle belki de takdir edilmesi gerektiğini düşünüyorum.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu