Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programının ilk teklif çağrısı açıldı
Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanlığı’nın ulusal otoritesi olduğu Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği (SÖİ) Programı’nın 2021-2027 dönemi için ilk teklif daveti yayınlandı.
AB Başkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, 72 milyon Euro bütçeli program kapsamında Bulgaristan, Gürcistan, Moldova, Romanya, Türkiye, Ukrayna ve Yunanistan bölgelerinde faaliyet gösteren kurumların kurdukları ortaklıklar aracılığıyla sunulan projeler, kabul edildi.
Türkiye’den İstanbul, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova, Zonguldak, Karabük, Bartın, Kastamonu, Çankırı, Sinop, Samsun, Tokat, Çorum, Amasya, Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin ve Gümüşhane başvurabilir.
Başvurular 4 Temmuz’a kadar devam edecek.
Söz konusu ilk davetle birlikte 25 il, rekabet edebilirlik ve çevre alanında 35,77 milyon Euro’luk hibeden yararlanacak.
“Bu alanda tecrübemiz ve potansiyelimiz yüksek”
Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Lideri Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, 2007 yılından bu yana katıldıkları programın Türkiye’nin bölge ülkeleri ile işbirliğine değerli katkılar sağladığını belirtti.
Büyükelçi Bozay, 2007-2013 döneminde 38 milyon Euro bütçe ayrılan programda 37’si Türk ortaklı olmak üzere toplam 62 projeyi başarıyla hayata geçirdiklerine işaret etti. 28’i Türk ortak olmak üzere toplam 55 projenin finanse edildiğini vurguladı.
2021-2027 döneminde program bütçesinin daha da arttığını ve 72 milyon Euro’luk fırsattan bahsettiklerini kaydeden Büyükelçi Bozay, “Önümüzdeki dönemde rekabet gücü gibi alanlarda proje hayata geçirmek mümkün olacak. , akıllı teknolojiler, yeşil dönüşüm, çevre koruma ve düşük karbon tüketimi, ülkemizin ihtiyaçları doğrultusunda.Ülke olarak 15 yılı aşkın süredir sınır ötesi bir işbirliği projesi yürütüyoruz, dolayısıyla bu konudaki tecrübemiz ve potansiyelimiz saygı yüksek.” değerlendirmesini yaptı.
Büyükelçi Bozay, davet kapsamında Türkiye’deki kuruluşların Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Ukrayna, Moldova, Gürcistan ve Ermenistan’daki kuruluşlarla ortak geliştirecekleri projelerle proje önerilerinden yararlanabileceklerini belirtti.
Programdan Edirne’den Artvin’e Karadeniz Havzası’nda 25 ilin yararlanacağını kaydeden Büyükelçi Bozay, valilik, kaymakamlık, belediyeler, üniversiteler, odalar, ticari kuruluşlar ve STK’lar gibi kar amacı gütmeyen kuruluşların proje başvurusunda bulunabileceğini söyledi. .
Proje başına hibe tabanının 1,5 milyon avroya kadar çıkabileceğini kaydeden Büyükelçi Bozay, kamu kurumlarını, üniversiteleri ve sivil toplum kuruluşlarını diğer ülkelerle ortaklıklar kurmaya ve proje sunmaya davet etti.
İhaleye davet ilanı ve programla ilgili detaylı bilgiye AB Başkanlığı’nın internet sitesinden ulaşılabilir.