Haber

BM Üniversitesi: İnsanlığı Bekleyen 6 Kritik Nokta

Birleşmiş Milletler Üniversitesi Çevre ve İnsan Güvenliği Enstitüsü (UNU-EHS), insanlığı bekleyen “6 kritik nokta” konusunda uyardı.

UNU-EHS, “sosyoekolojik sistemlerin riskleri absorbe edemediği, işlevlerini yerine getiremediği ve akabinde sistemdeki afet riskinin arttığı an” olarak tanımlanan “kritik noktalar” hakkında İç İçe Afet Riskleri 2023 raporunu yayınladı.

Kritik noktalar; Türlerin yok oluşunun hızlanması, yeraltı sularının tükenmesi, dağ buzullarının erimesi, uzay enkazı, yaşanamaz sıcaklık ve sigortalanamaz bir gelecek olmak üzere 6 başlık altında derlendi.

Raporda, insan faaliyetleri nedeniyle türlerin yok olma oranının doğal sürece göre en az 10 ila 100 kat arttığı belirtildi. Önemli türlerin yok olmasının tüm ekosistemin çökmesine yol açacağı vurgulandı.

Su döngüsünde yenilenmesine fırsat verilmeden tüketilen yeraltı su kaynaklarının eninde sonunda kuyuların yer seviyesinin altına düşerek gıda üretimini durma noktasına getireceği ve 2 milyar insanın içme suyunda kesintiye neden olacağı vurgulandı.

Raporda, bir diğer tatlı su kaynağı olan dağ buzullarının erimesinin hidroelektrik üretiminin, sulama faaliyetlerinin ve ekosistemlerin sürdürülebilirliğini bozacağı ve içme suyu kıtlığına neden olacağı belirtildi. Dağ buzullarının tamamen erimesi sonucunda maksimum miktarda tatlı su elde edileceği, sonrasında tatlı suya erişimin giderek zorlaşacağı belirtildi.

UNU-EHS raporunda, uzay enkazının saatte 25 bin kilometre hızla Dünya yörüngesinde birikmesiyle ulaşılacak kritik noktada, uyduların patlama nedeniyle çalışamayacağına dikkat çekildi. çöpün çarpışmasıyla tetiklenen zincirleme yansıma.

Havanın neminin ölçümü olan “ıslak termometre sıcaklığı”nın 6 saatten fazla 35 derecenin üzerinde kalması durumunda nem ve algılanan sıcaklıktaki oransal artışın, vücudun ayakta kalması için gerekli olan terin buharlaşmasına neden olacağı kaydedildi. sıcaklık, organ yetmezliği ve beyin hasarı. Bugün Basra Körfezi ve İndus Nehri Havzasında kritik noktanın aşıldığı bildirildi.

Son olarak dünyada ilk 5 kritik noktaya yaklaşan dünyada afetlerin boyutu ve etkisi büyüdükçe, sigorta hizmetleri erişilemez veya karşılanamaz boyutlara ulaştıkça, insanların afetler karşısında ekonomik güvenceden mahrum kalacağına ve bu durumun ortaya çıktığına dikkat çekildi. başka sosyoekonomik sonuçları da beraberinde getirecektir.

Örneğin Avustralya’da artan sel riski nedeniyle 2030 yılında yaklaşık 520 bin evin sigortalanamayacağının tahmin edildiği belirtildi.

Raporun yazarlarından Dr. Jack O’Connor, kritik noktaların etkilerinin hissedilmeye başladığını ve bu noktalar aşıldığında sürecin geri dönülemeyeceğini kaydetti.

espiye-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu