Ekonomi

Barajla ekilmeyen tarlalar bereketlendi

Barajla ekilmeyen tarlalar bereketlendi

Barajla birlikte bir zamanlar boş olan tarlalara yüksek gelirli işler dikilmeye başlandı.

MANİSA – Manisa’nın Gördes ilçesine bağlı Güneşli ve Doğanpınar mahallelerinde Devlet Su İşleri tarafından yaptırılan sulama barajları ile boş kalan tarlalar verimli ovalara dönüştü. Bir zamanlar boş kalan ya da tütün ekilen tarlalarda, sulama ile yüksek gelirli ürünler ekilmeye başlandı.

Manisa’nın Gördes ilçesine bağlı Güneşli ve Doğanpınar mahallelerinde DSİ tarafından yaptırılan sulama barajları bölge halkının can suyu oldu. Güneşli Barajı ve Doğanpınar Göleti’nin yapılmasıyla birlikte kırsal mahallelerde yıllardır boş bırakılan veya arpa, buğday ekilebilecek araziler sulandı. Damlama sulama sistemi ile boş kalan araziler tarıma kazandırılırken, bölge halkı gelir getirici işlere yöneldi. Kornişon, biber ve domates üretiminin yaygınlaştığı kırsal mahallelerde barajlar sayesinde hem verimini hem de ürün çeşitliliğini artıran üreticiler ihracata başladı. Sulanamayan 12 bin dekardan fazla alanda üretim yapılan bölgede hıyar 16-17 liraya üreticiden alınıyor ve daha çok firmalar tarafından ihraç ediliyor.

“Damla sulamaya geçiş burada üretimi artırdı”

Barajlarla hem üretimin arttığını hem de gelir getirici işlerin dikildiğini söyleyen çiftçilerden Murat Peker, “Burada jelapone biber, salatalık turşusu, muz biberi ve mazimak denilen pizza biberi üretiyoruz. kurumsal firmalara verin.Buradan topladığımız mahsulü kurumsal firmalara aktarıyoruz.Günde 70 kişiye istihdam sağlıyoruz.Güneşli ve Doğanpınar barajlarıyla damla sulamaya geçiş burada üretimi artırdı.Bununla birlikte gelir seviyesi de iyileşti. Daha önce sadece tütün ve buğday ekilirdi. Şimdi biber çeşitleri sulama ile üretilebiliyor. Bu da ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Buradan ihracata giden eserler var. Bütün firmalar da buradan alıyor. El emeği ile para kazanıyoruz. 4 aydır bu işi bu hale getirmek için gece gündüz çalışıyoruz. Ne kadar destek olursak o kadar keyifleniriz” dedi.

“Barajla birlikte suyun gelmesiyle birlikte tarım arttı”

Bölge halkının tarıma yönelmesiyle birlikte kadın üreticiler de etkin rol oynamaya başladı. Kadın üretici olarak bölgede gelir getirici ürünler yetiştiren Nazife Eşer, “Evlenmeden önce ailemle birlikte çiftçilik yapıyorduk. Evlendikten sonra da devam ettik. 6 yıldır evliyim, 200 yıldır çiftçilik yapıyorum. 6 yıl tek başıma Baraj yapılınca bu taraflara daha çok su geldi ve herkes çiftçiliğe yöneldi.” Bölgede herkes çiftçilik yaparak geçimini sağlıyor. Barajın yapılması ve suyun gelmesiyle birlikte çiftçilik arttı. Eskiden tütün vardı. Baraj yapılınca hıyar dikmeye başladık. Güneşli’de salatalık ekimi azdı, daha çok kişi baraja yöneldi” dedi.

Manisa Büyükşehir Belediyesi, ziraat personelini unutmadı

Üretimin artmasıyla birlikte bölgede tarım işçileri için istihdam kaynağı oluştu. Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Öztozlu, Köy Hizmetleri Daire Başkanı Yılmaz Usta, Muhtar İşleri Daire Başkanı Onur Pabuççuoğlu, şube müdürleri ve mahalle muhtarlarıyla birlikte Gördes’e giderek Güneşli, sahibinden ve Doğanpınar mahallelerindeki tarım işçilerine koruyucu malzemeleri teslim etti. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün selamlarını ileten Genel Sekreter Yardımcısı Ali Öztozlu, tarım dairesinin önemine değinerek, Önder Cengiz Ergün liderliğinde tarım sektörünü ve tarım emekçilerini desteklemeye devam edeceklerini belirtti.

“Üretimi kolaylaştırmak ve üretimin sürekliliğini sağlamak istiyoruz”

Köy Hizmetleri Daire Başkanı Yılmaz Usta, tarım kolunun en değerli kesimi olan tarım personeline destek vereceklerini söyledi. Vardık. Ağır iş gücü gerektiren bir tarım dalı. Sabahtan beri arazide dolaşıyoruz. Gece gündüz, güneşte, yağmurda ve soğuğun altında, doğa ile didişerek ter dökülür. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz, bu personellerin bu faaliyeti gerçekleştirirken bir takım koruyucu ekipmana ihtiyacı olduğu için projemizi planladık. Ergün’e takdim ettik. Başkan geçen hafta sabah 7’de bizzat sahaya girdi ve bizzat çalışmaya başladı. Bugün Gördes’deyiz. Tütün kesiminde çalışan çiftçi arkadaşlarımızı da saat 23.00’e kadar ziyaret edeceğiz. sağlayacağız. Tarımda ağır işçilik ve ağır işçilik vardır. Burada koruyucu ekipmanlarla üretimi kolaylaştırmak ve üretimin sürekliliğini sağlamak istiyoruz. Onların tarladaki çalışmaları ve üretimleri gıda güvencemiz için değerlidir. Bu nedenle yanlarında olmaya devam edeceğiz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu